Ana içeriğe atla

Hristiyanlardan Daha Noel'ci..!

Eveett yine geldi yıl başı..Birilerinin bayramı, birilerinin de özentiden bayram havasında kutladığı mübarek(!) yıl başı ve onun biricik babası noel geldi hoş geldi(!) Geçen yıl ne getirdi ki bu yıl iyi şeyler getireceği bekleniyor noel adamdan anlamıyorum!


''İsteyen kutlar isteyen kutlamaz sana ne be kardeşim!'' diyebilirsiniz derseniz de duymayacağım için ben yine de kendi fikrimi yazıyorum çiziyorum söylüyorum ...Hristiyanlar Hz.İsa'nın doğum gününü takvim başlangıcı ilan etmişler ve bu şekilde takvim oluşturmuşlar sonra da her yılın son haftasını hem Peygamberlerinin doğum günü hem de yeni yılın gelişi için kutlamaya başlamışlar.Masal böyle devam etmiş gitmiş...


Gerçi Peygamberlerini bu kadar seven insanlar neden Peygamberlerini hiç örnek almazlar onu sadece doğum gününde hatırlarlar bilemiyorum.Hz.İsa, dünyayı bir birine katın, size binlerce uzaklıktaki ülkelere gidin onlara özgürlük(!) götürün, rengi sizinkiyle bir olmayanları köle olarak kullanın her durumda sizin dışınızdakileri sömürün kanlarının son damlasına kadar onlarla savaşın,bebek katillerine destek olun,yahudilerle bir olun orta doğuyu kan gölüne çevirin demiş midir bunlara ? Demediğine göre bunlar tüm bu kötülükleri yapıp sonrada nasıl Peygamberin doğum günü diye kutlamalara 1 hafta önceden başlarlar ki..!


Peki ,hadi onlar kutluyorlar da bize ne oluyor.Biz neden Hristiyanlardan daha noel meraklısı olup 15 gün önceden kutlamalara başlıyor, noel adamı olur olmaz her yere salıyoruz!Sokaklarda bile karşımıza çıkıyor bu adam ,insanlar onun bacadan inmesini beklerken o sokaklarda reklam broşürleri dağıtıyor! Tv de reklamlarda bonus kafasıyla karşımıza çıkıyor, vitrinlerde geyikleriyle boy gösteriyor,geyikleriyle pozlar veriyor.Aslında geyiklerden bahsetmişken noel adamın ve hediyelerinin geyik muhabbetinden öte bir şey olmadığı inceden anlatmak içindir belki uçan geyiklerle hoh hohlayarak gelişi! Gerçi ,o kiloda ,onca geyikle hoh hoh hoh diye saçma sapan gülme sesiyle birini gök yüzünde görseler kutlama yapan herkesin ödü kopar ya neyse...


Aslında tabi ya onlar kutlamasın da kim kutlasın noeli! Adamların altı üstü ekonomik krizleri var.Onun dışında tuzları kuru..Başka birileri(!) tarafından seçilen kişiler başlarına yönetici olmuyor,sonradan o diktatörlerden kurtulmak için isyan çıkarıp koasa sürüklenmiyorlar...Binlerce km öteden kendilerine özgürlük(!) getiren pislikler de yok..Ülkelerinde kimse açlık çekmiyor ...! Ülkelerinde misket bombalarıyla bebekler katledilmiyor..! Kadınlarına yabancı askerler tarafından tecavüz edilmiyor..! Oturdukları yerden bile ülkeleri karıştırma lüksleri var, istedikleri kişileri iktidara getirme güçleri var, silahlar yapıp silahları satıp halkları bir birine katma güçleri de var..Onlar kutlamayacak da şeytan mı kutlayacak noeli! Tabi canımmm bir yıl çalışıyorlar son hafta da çalışmalarının karşılığını görmenin zevkiyle kutlayacaklar tabi noellerini!!!


Bir de sanırım noel adam, mitoz bölünerek çoğalıyor.Baksanıza sayıları gün geçtikçe artmaya başladı durdurulamıyor çoğalmaları da.Gerçi insanların çoğu(!) Hristiyanlardan daha çok noelci olduğu sürece bu adamların(hoh hoh hoh) da çoğalmaları durdurulamayacak ben de alışsam iyi olur.Cahillik fena şey, ben hiç bir zaman anlamayacağım yılın sonunda neyin kutlamasını yaptıklarını noel adamın torunları dışındakilerin...!


Yazıyı fazla uzatmamak için çam ağaçlarının yok edilmesi konusuna hiç girmiyorum...Mesela ; sırf göz zevkleri için o ağaçları kesip sonrasında atmalarına da değinmeyecem..Hatta Hz.İsa'nın çam ağacına ineceğini düşünüyorlarmış deyip de gülmeyeceğim bile..Gerçi bir de hindi olayı var ama ona sözüm yok, en azından onları yiyorlar da ziyan olmuyor.


Şimdilik bana müsade..Noel babalar(!) sizin oralara uğrarsa onları Afrika/Orta doğuya gönderin de torunlarının dünyayı ne hale getirdiklerini görsünler!

Yorumlar

Faruk Özcan dedi ki…
Merak ettiğim bir konu var: Her şeye muadil oluşturan biz müslümanlar noel babaya karşılık nasreddin hocayı gösterirken kasıtları ne? Bizim noel babamız diye tanımlamak ne alaka. Allah'ım akıl fikir ver
Unknown dedi ki…
son cümle taşı gediğine bir oturtmuş ki,oturtmuş..daha fazla söze gerek yok..müslüman ana babadan doğup müslümanım deyip,paskalyayı,noeli bir ramazan bayramından kurban bayramından coşkulu kutlayanların şaşkın hallerini Allaha havale ediyorum..
Cihan Bakacak dedi ki…
bunu bizim noel özentisi insanlarımıza kesinlikle anlatamayız, yazın onlara bir şey vermez ama bizi biraz daha bilgilendirmiş ve arada olanları da kurtarmış olur. İçkinin dibine vurmak, caddelere sokaklara dökülüp insanları taciz etmek, daha fazla mal satmak için fırsat kollayan Türk-İslam kültüründen uzak kesime bunu kesinlikle ama kesinlikle anlatamayız. Geçerli çok masum bir sebepleri var; Onlar neoli kutlamıyorlar ki yeni yıla girmenin masum sevincini yaşıyorlar...
Adsız dedi ki…
Bana göre ise olması gereken aslında bir grubun özenti olsa bile kutlarken diğerinin buna karışmaması.ne kurbana şeker bayramına karışılsın ne de yılbaşına.Evine ağaç getirip süsleyeni ayıplıyorum elimde değilJapon Miyazaki'nin Van'da kurban kesip dağıtmasına özenti diyemeyeceğime göre,kutlayana da birşey diyemiyorum
Profösör dedi ki…
Yılbaşı kutlamasının müslümanlıkla hiç alakası yok. bir müslümanın yılbaşını kutlaması demek islama karşı tutum alması demektir. hatta miladi yılbaşıan sırf alternatif olsun diye hicri yılbaşını kutlayanlara ne demeliyiz. Müslümanlıkta kutlanacak değerler vardır. Buna herşeyi ekleyemeyiz. O zaman her günümüz kutlamayla geçer. Benim sözüm aynrıca hiçri yılbaşını kutlayanlara.
Ceylan Eren dedi ki…
TARİHSEL SÜREÇTEN BİLGİLER:
noel ismi sonradan hristiyanlığın yayılması ile verilmiş olan bu bayram, esasında binlerce yıldır tüm krallıklarda kutlanan 12 günlük kış bayramıdır. kışın gelişini kutlamak ve iki takvim arasındaki (353 günlük ay takvimi- 365 günlük güneş takvimi) 12 günlük aralığı kapatarak iki takvimi aynı hizaya getirmek için kutlanır. Avrupanın nice kavimleri bunu dini bir havaya büründürmeden sadece kışın ve mevsimlerin değişimini uğurlamak ve takvimleri birleştirmek için yaparlardı. Kutlama ihtiyacı ise ay/güneş etkilerine yorumlanan bir duygusallıktan gelirdi. Hristiyanlık bu duygusallığı İsa'nın doğuşunu yorumlamak üzere kullanmıştır. Halbuki kutlamanın tarihi çok eski kavimlere dayanır.
Cihan Bakacak dedi ki…
Bir kere kimse kimsenin evini basıp kutlamasına karışmıyor arkadaşlar, öyleymiş gibi kimse kimseye karışmasın söylemini bırakalım. Fikrî olarak kutlanmaması gerektiği üzerine konuşuluyor. Kutlamak isteyenler zaten hiç bir şekilde acaba yanlış mı yapıyorum diye düşünmeyecekler zaten, dolayısıyla yazıya aldırış etmesinler bence. Masum bahaneler de sıralanmaya başlamış bu arada. Piyangosuyla, içkisiyle, israfıyla, el, göz, vücut zinasıyla başlı başına günah makinesi olan yılbaşı gecelerine kimse kılıf bulmaya çalışmasın. Kutluyorum arkadaş de çekil kenara. Yoksa uydurulan her kılıf daha fazla batırıyor bu kılıfçıları ve inananlarını. Şunu da belirteyim Peygamberimizin hicret ile zalimlerden kurtulup islamiyeti daha rahat yaymaya başlamasını kutlamayacak da neyi kutlayacak bir müslüman. "Aykırılık olsun diye" diyerek küçümsenmesini bilgisizlik olarak görüyorum. @Müleyke çok konuştum kusuruma bakma.
Ceylan Eren dedi ki…
kutlarsın kutlamazsın müslümansın hristiyansın farketmiyor. bu kutlamanın geleneği bu dinlerin ortaya çıkışından da önceye dayanır. bu bir kış bayramıdır ve bilim, matematik ve astronominin yardımıyla oluşmuş iki adet takvimin ürünüdür. Bir gelenektir, ve toplum-doğa ilişkisinden çıkmıştır, dini bir kalıbı yoktur. Kutlamayı ister hristiyanlığın koyduğu şekillerde yap ister ateş yak etrafında dön, kendi ritüelini oluştur farketmez. Ortak olan o zaman diliminde yapılan kutlamaların insanlığın varlığından beri, sebebi değişse de yapıldığıdır. neyin ne olduğunu ve nasıl başladığını bilin, ona göre davranın. neyi ne zaman kutalayacağınız da size mantığınıza kalsın böylece. mantık kurun. Ben kışın gelmesini seviyorum, aynı bahar temizliğini sevdiğim gibi. bahar için ve kış için aynı oranda sevinebilirim.
Adsız dedi ki…
:) Noel kutlamaları ayrı bir konu gerçekten. Yılbaşının noel ya da christmas gibi kutlanması zaten yakışmıyor. Bir yozlaşma ya da dayatma hadisesi.
Ama yeni yılın gelişine dair masumane bir sevinç ve merakla bakanlara da toplumsal gerçekler açısından hoş görüyle bakmak gerek bence.
Ceylan Eren dedi ki…
Ayrıca şunu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Dr. Muazzez İlmiye Çığ, 1914 doğumlu 97 yaşındadır ve doğumu bursa/osmanlı devleti olarak geçer. Dünya' da sümerologlar arasında sözü geçen nadir kişilerdendir ve Türkiyenin ilk sümeroloğudur. Videoda yılbaşı geleneğinin Türklerde nasıl yapıldığını anlatıyor. Tarihin gerçeklerini, onun ustasından öğrenin. Bildikten sonra yorum yapın, daha sağlıklı sonuçlar elde edilir. http://www.youtube.com/watch?v=5OS3yc0Iz_o&feature=youtu.be
Adsız dedi ki…
Amaaaan :)siz de,kimseye katılmıyorum.Diğeceyim odur ki öncelikle insan kendini düzeltmeli,Ve kimseye zarar vermemeli gerisi boooş:)hava civa.
FASLI dedi ki…
Pabuç yazıyı kaçırmışım. Ama sonuna kadar okudum. Bak kardeşim hristiyanlar inançları için diğerleri de noel bahane dibine vurmak şahane havasındalar. Bu kapitalist düzen insana herşeyi yaptırır. Bizler bilinçli insanlar olarak neslimize bunu öğretmeliyiz. Bak ! yapacağımız çok basit. Efendimizin doğum gününü kendi doğum günümüz kadar önemsersek iş olur biter. Başka şeylere arayışlara gerek kalmaz. Ama orda da bir sorun var...Ne mi? Yazıyorum ...:)
Pabuc dedi ki…
Yorumlar için teşekkür ederim..

Arkadaşlar ,yılbaşı/noel adı her neyse neden kutluyorsunuz diye sormam kimseye ama kutlanmaması gerektiğini düşünüyorum ve onun için de yazıyorum işte..Ben kutlamam kutlamak bana saçma anlamsız geliyor...Sebeplerimi de az çok ifade ettim yazımda..

Ha yok eski Türklerden gelmişmiş yok aslında dini bir kutlama değilmiş açıklamalarına diyecek sözüm yok beni ilgilendiren bu kutlamaları yapanların(Dünya da ya da ülkemizde) hiç biri bunun temelinde fi tarihinde ne varmış demiyor tüm dünya Hz.İsa'nın doğum günü olarak algılıyor öyle biliyor ve kutluyor.Ha evet bir kısmı da yeni bir yıl geldi diye kutluyor (canı eğlence istiyor) yeni yılın başlangıcının Hz.İsa'nın doğum günü olduğunu da hatırlatayım yine yeniden...

Kim ne istiyorsa öyle yapıyor yapmalı da..Ben sadece düşüncelerimi yazıya döktüm.Hayatta gidip hiç kimseye ''Neden kutlama yapıyorsun?'' demem içiniz rahat olsun :)

Saygılar...
Ceylan Eren dedi ki…
Yeni yılın başlangıcı İsa'nın doğum günü değildir. Bu, sonradan giydirilmiş bir kalıptır zaten onun doğumgünü 24 kasımdır, bir hafta boyunca kutlanır. Onlar bir hafta bunu kutlarlar ardından yılbaşını da katarak İKİ AYRI olayı beraber kutlarlar. isanın doğumgünü ayrı yeni yıl ayrı, kış bayramı ap ayrıdır. Hiç bir tarihi bilgiye dayandırmadan, ordan burdan ne bulduysanız gelip burada atıp tutuyorsunuz. Temelsiz bir tartışma oluyor. Ben de kutlayıp kutlamayana karışmam ama bu eylemin tarihi de budur. Dinlerin hepsinin çok öncesinde vardır. Ayrıca çam ağacı süsleme geleneği dahi türklere aittir, onlar başlatmıştır. Müslümanla Hristiyanla bile alakası yoktur. Çam ağacını yaşam ağacı olarak kabul etmeleri ve kış bayramı için üzerilerine yazma, mendil vs bağlamalarıyla başlamıştır. Tüm adetler gelenekler zaten insanlık tarihinde sürekli milletten millete geçer, aynı ağaca mendil bağlamanın, hristiyanlara ağaç süslemek olarak geçmesi gibi. buna tarih ve kültürlerin iç içe oluşu sebep olur. Türkler zaten gezgin bir millet olduğundan pek çok adetlerini de yaymışlardır. Hristiyanlık çıkınca eski köye yeni adet gelip bir anda 'aman allahım hristiyan kutluyomuş biz sakın bulaşmayalım' durumuna dönüşülmüştür. Türk milletinin, kendi gelenekleriyle bir millet olduğunu kabul edip iyi tanımak gereklidir. Müslüman olduğumuz kadar Türk kimliğimizde var. Birini birine kurban etmek, hele ki bilmeden okumadan, yazana, söyleyene saygı göstermezsek kendi tarihimizi yok saymış oluruz. Dediğim gibi ister kutla ister kutlama bu yazdıklarım yorum değil, bilimsel tarihsel kültürel birer veridir. Bizim tarihimizdir. Zaten ben size 'vay arkadaş bu türk geleneğinin kış bayramı, nası kutlamazsın' demiyorum sadece bil diyorum. Gerçek ve yaşanmış olanı, kendi özünü, tarihini bil. Diğer türlü sadece 'bence böyle, bence şöyle' diye boş konuşmuş oluruz o kadar. Mantık yürüteceksek, aklımızı kullanacaksak önce tarihi, yaşanmışı bilelim.


Herşeyin yanında; bence hristiyanlar İsa'nın doğum gününü kutluyorlarsa, diğer herhangi bir din de kendi peygamberinin doğum gününü kutlayabilir. Ama biri tesadüfen yeni yıldan bir hafta önce olmuş diye bunu yeni yılla bağdaştırmak çok saçma. Bunlar ayrı ayrı şeyler. Önce bunu bir kavrayın.
Adsız dedi ki…
Zaten gidip niçin kutlama yapıyorsun diye sorsan bile seni takan olmaz böyle bir algılamaya sahip olduğunu öğrendiğinde. Takmışsınız kafaya, noel noel. Ben müslümanım çok şükür. 36 yaşındayım ve bu yaşıma kadar hiçbir 31 Aralık gününü hz. isa'nın doğumuymuş, yok krismısmış diye kutlamadım. Yeni gelen bir yıl güzeliklerle gelsin deyip onu karşılamak için kutladım/kutladık. Lütfen farkına varın artık bazı şeylerin ve bari bu konuyu din'e çekmeyin. Ne alakası var yaa!!!
Pabuc dedi ki…
Adsız,
ne yaparsan yap kimin umurunda ! Size kutlamayın diyen mi var? Ha doğrularınız vardır ,kutlamalarınız vardır gidersiniz blıogunuzda ya da sitenizde yazarsın olur biter..Ben kimseye kutla ya da kutlama demedim kendi fikirlerimi yazdım..kabul edersiniz etmezsiniz size kalmış çok da önemli değil...

Ve bir daha adsız yorum yazmayın yayımlamayacam...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mektubum Var!

   Yine  yıllar  öncesine  geri   dönüp bi anımı yazacam annemin de  bu yazımı okuyacağını bile bile:) Hoş belki de bunca zaman sonra annem bile unutmuştur  bu olayı ,onun için ona da bi hatırlatma olur:))    Lise yıllarıyla ilgili bir yazım vardı hatırlayanlar olur aranızda işte yine aynı dönem içirisinde ben böyle aklım bir karış havada evden okula ,okuldan eve gidip gelirken gözüm bişey görmezken evdeki aile cemaatinden kopup aklımı fikrimi bir  kişiye odaklamışken farkedememişim hal ve hareketlerimdeki (sanırsam olumsuz) değişiklikleri...Odamdan çıkmamalar ,gizli telefonlar , herşeyin ben bilirim havaları ve beni sevenlere karşı ukala davranışlar almış başını gitmiş (hala hatırlamıyorum o derece kendimde olmama hali yani:)  her zaman derim aşk başa gelince akıl yıllık izne çıkar bu doğaldır:P) Benimle iletişim kurmaya çalışan anneme artık nasıl davrandıysam kadıncağızın demekki canına tak etmiş ki  sitem edeceğine ve didişeceğine  bana 4 sayfalık mektup yazmış ve defterimin için

Bir Bakar mısınız?

Bu bir kamuoyu yoklamasıdır ;) Blog yazılarını ara sıra ya da sürekli okuyan kaç kişi olduğunu merak ediyorum.Tamam farkındayım çok meraklıyım ama her şeyin temelinde merak yok mudur ;) Yazma konusunda kabiliyetli değilim malum ama bu yazmayı sevmememi gerektirmez dimi yani ;) Seviyorum yazmayı,okumayı uf bir de konuşmayı :) Neyse konu kim vurduya gitmesin lütfen sayfamı tıklayan herkes cevaplasın sorumu.Blog yazılarımı okuyor musunuz, okumuyorsanız blogumu neden açıyorsunuz kaardeşim? :)) 500'e yakın blogu izlemeye almışım bir o kadarı da benim blogumu izliyor görünüyor.Kaç kişinin gerçekten yazılarımı takip ettiğini merak ediyorum. . Yorum yazmadan geçmeyiniz kırılırım bilesiniz ;)

Gereksiz Bilgi ;) Bakalım Kim Ne Burcu !!!

  Tamam ya ne kızıyorsunuz bu kadar meraklıyım diye ;) Dünkü postla bi tezat oluşturmuş olabilir bu post ama merak işte..Yazacak konum kalmadığı için değil :) Sakın aklınıza öyle bişey gelmesin...Ben, herkes kendi özelliklerini (birileri uydurup yazmış) öğrensin diye böyle bişey yaptım..!! ;) Okuyun bakalım ''Aynı ben, aynı ben !'' diyecek misiniz ? :) ASLAN ERKEK:   Yufka yüreklidirler. O canı pahasına bile dişisini korur. Karizmatiktir. Kelimenin tam anlamıyla ''dişi''lerden hoşlanırlar. Aslanlar evlerine, ailelerine çok bağlı tiplerdir fakat bir gözleri de hep dışarıdadır. Eşlerinin çalışmayıp evde oturmasını isterler. Onlar sanki baba olmak için yaratılmışlardır ASLAN KADIN: Her zaman bakımlı, zarif, dikkatlidirler. Çok pratik, işlevsel bir zekaya sahiptirler. Gece hayatını severler. Yaşam zevkleri pahalı olur. Kendisine olan güveni son derece gelişmiştir. Özgürlüklerine düşkündürler. Erken çocuk sahibi olmaya pek yanaşmazlar. YENGEÇ ERKEK