Ana içeriğe atla

Yanlış mıyım?

  Geçen gün yine tartışma yaşadım ...Dedim ki;'' Birinin ibadetini bizim görebildiğimiz yerde yapması bizi neden bu kadar rahatsız ediyor.'' Annem şiddetle karşı çıktı:''Ne demek benim görebileceğim yerde namaz kılması, riyakarlığın anlamı yok'' dedi. Ben de '' Bu neden sizi bu kadar rahatsız ediyor yoksa o kişiyi çok seviyorsunuz da Allah'la arasına riya girer diye mi korkuyorsunuz...Ya da size ne onun riyasından (!) size bir zararı yok ki, Allah'la arasında olan bir şey!''
Tartışma uzadı gitti..

  Ben yine diyorum ki insanların hatalarını (ki hataysa) gider söylersiniz ama ibadetlerini nerde yaptığına karışamazsınız..Rahatsızlık yaratmasını anlamıyorum...Benim daha çok hoşuma gider ibadet eden birilerini etrafta görmek....Sonuçta ibadet Allah'la kul arasındaki mesele !

Yorumlar

Unknown dedi ki…
mevlana hz derki ayıp gören gözlerimi kör ettim değilki
ibadet ayıp bile olsa onu gören gözlerimi kör ettim yok onu görecek
gözlerim der
Ne_o dedi ki…
Riyakarlığı anlamış değilim. Acab anneniz neyi düşünerek söyledi bunu. Sonuçta ibadeti gizli yapacak/yaşacak bir dönemde değiliz ki(!). Hoş buda tartışılır ancak cahiliye dönemine göre kıyasla söyledim bu sözümü. Sonuna kadar katılıyorum düşüncenize.
zeynep dedi ki…
Bu konudaki fikrimi bir milyon kalem de de söylemiştim yine yazıyorum sizinle aynı fikirdeyim ...Bu aralar bu konuda o kadar çok tartışır oldum/k ki, hatta dikkat ettiğim bir durum oldu ibadet gizli yapılır diyen kimselerin çoğunluğu nedense başı sevdeye gitmeyen kişilerdi...Ne yazık.:((
Unknown dedi ki…
ibadetin gizli olması yanlış anlaşışıyor farz olanlar değil
nafile ibadetlerde gösteriş riya olmasın diye ibadet gizli denmiştir
yoksa bu farzlar için değildir
zeynep dedi ki…
Sevgili "gönülüniversitesi" nafile ibadette asıl riya aranmaz..Yiğitse herkes yapsın nafile ibadeti..Sadakayı bunun dışında tutuyorum ki sadakada bir elin diğerinden haberi olmamalıdır.Adam nafile namaz kılıyorum yada oruç tutuyorum yahut kaza namazı kılıyorum dediğinde bunda riya aranmaz zaten içinde riya olan bu ibadetleride yapmaz ki..Hatta itiraf etmeliyimki ben nafile ibadet yapanlardan duyduğumda imreniyorum özeniyorum bizde yapabilsek diye....
absalom dedi ki…
pabuç bişi merak ediyorum...
bu tür hassas tarışmaya çok açık tabu konularda...
fikir alışverişi yapmak için mi yazıyosun?
yoksa sadece savunduğun inandığın herhangi bi konuda onay almak için mi?

senin gibi düşünmeyen hayata olaylara senin gibi din penceresinden bakmayanların yorumlarına fikirlerine tahammülün var mı?
pek tahammülün olmadığını biliyor olduğum için...
bunu sadece tıpatıp senin gibi düşünen insanlardan onay almak için yaptığını düşünüyorum.

bu konuyu bi düşün reca edeceğim.

anneye hürmetler.
gelibolu17 dedi ki…
Bana göre kişi Rabbiyle başbaşa olmalıdır gerçekten namaz kılarken,yanındakiler belki ses yapar namazını düzgün kılmasına engel durumlar olabilir diye anneniz öyle söylemiş olabilir.
Ama başkalarının göreceği yerdede namaz kılınabilir pek tabikide,bu hem kılmayan insanlarında kılmasına vesile olabilir,özellikle çocuklar için namaza böylelikle alıştırılabilirler.
selamlar sevgiler
iç ses... dedi ki…
bu zamanda ibadet gizli olmamalı bence takva kısmını dini boyutunu tam bilmiyorum ama mesela ben kendimi biraz ibadetten uzaklaşmış hissetsem hemen ibadetleriyle sırf namaz değil oruç sadaka kuran okumak gibi bunlarla haşır neşir olduğunu bildiğim insanlara bakar feyz alır ve hemen kendime gelirim. gören göz bilir kabullenir görmeyen gözün kalbide ruhuda göremez helede şimdinin insanları için bu böyle bence..
mit dedi ki…
İbadetimizi gizli yapmamız gerekir diye biliyorum bende. Bir yerde okumuş veya bir yerde duymuştum, tam hatırlamıyorum. "Gösteriş yapıyor" derlermiş çünkü, şeytan öyle dedirttirirmiş. Canlı örneğine de şahit oldum.
Adsız dedi ki…
selamun aleykum.

nerde benim merdanem,nerde bu blogun sahibesi,niye beni aramiyor sormuyor,hastamiyim oldum mu ,kaldim mi?hiiiiiiiiiccccccccc umrunda tatil.

tatile gitti,erikleri,uzumleri goturdu teker teker,birde bana getirir demi?bu kadinin cani cekermi diye soran yok:)))sanki can tasiyan kendi gibi eline ne gecse hop diye mideye indiriyor.58 beden oldu keisn bu bogazla:)))

tatil yazilarini okudum papuc,malum yazamadim.blogcuma geldiysen haberin vardir son gelismelerden.

biliyorum bana kizginsin,tursu bidonunu yollamadim diye kendini naza cekiyorsun:)

konuyu parcaladiktan sonra,toparliycak gibi olursam.ey insanlarin ibadetlerine karisan pinokyo kilikli insanlar(ozellikle kendini alim sanan cahil muslumanlar)birakin kim nerde ne ibadet ederse etsin.siz once kendinize bakin.insanlari kirmadan incitmeden anlatin,dinlerinden sogutarak degil.:)

esim hep soyle der ve laikligi savunur.din ALLAH ile kulun arasinda,insan ibadetini icinde yasar der:)))))))))))))))))))))))hahahytttt bu yaziyi okuyunca aklima o geldi.bizler insanlari duzeltemeyiz,insALLAH onlarda bizi dogru bildiklerimiz konusunda egriltmez.rabbim yardimcimiz olsun.

boyle dusunenleri bir otobuse toplayip srebrenitzanin yildpnumunde oraya goturmek istiyorum.ibret almalari ve cenelerini kapamalari icin.o zaman herseyin duzelecegine inaniyorum.yada gazzeye gemiylede goturebilirim.boylece cok seyin degisecegine inaniyorum ve konuyla baglantili oldugunu dusunuyorum.

vefasizzzzzzzzz:))ALLAHA emanetsin.kocaman sevgiler
gelibolu17 dedi ki…
selam nasılsın pabuç hanım:)
bakıyorum kaç gündür sesin çıkmadı bi bakim dedim herbişeylerin yolundamı?
sevgiler,selamlar sağlıcakla kalın:)
Adsız dedi ki…
öyle insanlar var ki ibadetlerini dahi gösteriş amaçlı kullanabiliyor.İşte o zaman çok rahatsız oluyorum.

- ay şekerim ben hacca gittim hacı oldum, sizin gibi her dakka eğlenemem, gidip namazımı kılayım baaari, deyip namazını kıldı hatun yaa. bence bu görgüsüzlük. o eğilip kalktıkça ben sövdüm ona. üzerinden bi ton zaman geçti hala sövüyorum onun bu hareketine. ve onun gibiler çok var.
benim annem namazını odasında yalnızken kılıyor. özellikle odaya kimsenin gelmesini istemiyor. dikkatinin dağılmasından rahatsız oluyor çünkü. bence her an her yerde ibadet yapılabilir. yapabiliyorsan tabi. benim için bir sakıncası yok. ister mum yaksın haç çıkarsın, ister namaz kılsın, kuran okusun. rahatsız olacağımı sanmıyorum.
Ibadetın gorunen yerde yapılmasının kıme ne zararı var bende anlamıs degılım, bakmak ıstemeyen gecerken gozlerını kapatsın o zaman,
sen tartısmaya devam et arkadasım,
SEvgıler
Pabuc dedi ki…
Yorumlara tek tek cevap yazayım da sonra unutuyorum...Kısa zamanda uzun cevaplar yazmalıyım ..Acele et Papuç..

/gönülüniversitesi,
Mevlana derse en özlü şeklini der..RAbbim Rahmet eylesin..

/Ne_o,
Riyanın kötü olduğuna dair kimsenin şüphesi yok..Benim anlatmaya çalıştığım başkasının riyasına neden bu kadar takılı kalmamız!! Herkesin riyası kendine ;)

/zeynep,
herkes fikrini söyler ama başkasının riyasından bu derece rahatsızlıkda takılı kalmışım..Sadaka hakkında düşünclerinize katılıyorum..

/absalom,
burası benim özel alanım olduğuna göre kendi fikirlerimi yazıyorum ve çıkıyorum..Birileri bana destek çıksın ya da bi yazı yazıp polemil oluşturayım kaygım yok..Şahsın tarafından böyle algılanması da üzdü doğrusu beni..Benim gibi düşünmeyen (ki din penceresinden bakmak deyimi kullanmışsın) kişilere tahammülüm olmadığını söylemişsin..Bunu nerden biliyorsun ? Ayrıca şahsımla ilgili olur olmaz eleştiriler yapan kişilere tahammülüm yok (ki onlara değer veriyorsam tahammülüm de vardır hem de seve seve)yoksa benim düşüncelerim hadisle sabit felan da değil tabiki karşıt görüşlere açıktır, sonuçta yazılanlar beşere ait fikirlerdir..Onay almak gibi bi kaygım yok çok şükür..!!

/Gelibolu17,
İbadet vazife değil midir ? Eğer vazifeyse neden gizli olsun ki?? Beni ilgilendirmez ki insanların vazifelerini gizli mi aşikarmı yaptığı ...SEvgiler bizden de sana..

/iç ses...
Sadaka için bir şey diyemem tabiki gizlisi makbuldür ama iş ibadete gelince gizli olma zorunluluğu olmadığını düşünüyorum ben..Ben riya taraftarı değilim umarım anlaşılmıştır düşüncelerim..

/mit,
güzel yorum..amcanın biri kuzenlerden birini iş esnasında yer bulamadığı için namaz kıldığı yerde görmüş ve küfretmeye başlamış ,herkesin görebileceği bir yerde namaz nasıl kılarsın diye ki kuzenim diyor ki''birinin beni ora görme olasılığı çok düşüktü o da Ona rasladı''

/Anlayamazsın,
Allah şahit aklıma geldi sana bir şey yazmadım diye bana kızacağın:) Ama inan fırsat bulamadım bundan sonra inşaalah hal ve hatırını sık sık sorarım..Şehir dışına çıkmayı düşünmüyorum artık onun iiçin bundan sonra unutmam sana yazmayı delü kardeşim :)

/zennube,
tabi ya isteyen istediği yerde ibadet etsin okkadar ;)

/SÖZÜN ÖZÜ,
öncelikle ufak bi not:Vay sen yaşıyormusun sevindim yaşadığına ;) Tartışmalar annemle bitmez tümkardeşler muhalefet ruhumuzu Deniz Baykaldan önce annemizden almışız :)Durmak yok yola devam ;)

/
sufi dedi ki…
Sen gittin gördün biz de fotoğraflarıyla yetindik ama olsun paylaştın bizimle yine de, teşekkürlerimle.
Pabuc dedi ki…
/sufi ,
çok fazla fotoğraf var ama fazlası da sıksın istemedim..beğenmenize sevindim...
Ne_o dedi ki…
@pabuç, elbetteki bizi ilgilendirmez. Ama insanımız özellikle göründüğü gibi algılama noktasında çok eksik değil mi? Yani Riya bile olsa dediğiniz gibi bizi alakadar edecek bir durum yok.
Pabuc dedi ki…
/Ne_o,
bizi ilgilendiren bir konu değil evet..Bize zararı varsa gider konuşuruz onun dışında yorumlarımızın bi anlamı yok bence..
H;M dedi ki…
ilk yazınızda bu konuyla alakalı bir şeyler karalamıştım zaten.. yazınızda "benim daha çok hoşuma gider etrafta birilerini ibadet ederken görmek.. deyip sonuçta Hz Allah ile kul arasında diye bağlamnız her iki görüşüdüde eşit hale getirmiyor mu?.. gizli olsun diyenler rahatsız oldukları için değil öyle olmasından hoşnut oldukları için söylüyorlar, sizin gibi fark etmez diyenlerde.. ama her iki bakış açısıda o ibadeti Hz Allah ile kul arasında olmasından beri kılmıyor. Dini vecibelerin zamanı, vakti şekli bellidir. KULA DÜŞEN EN SAMİMİ ŞEKİLDE islamı yaşamaya çalışmaktır, yeri durumu hali herkesin bulunduğu ortama göre yetişme tarzına göre değişir, değişecektir. siz nasıl kendi fikri alt yapınızla haklısıysanız annenizde bu konuda haklıdır, ötesi manasız bir tartışma olup işin özünü unuturur
Pabuc dedi ki…
/karakalem,
değerli yorumunuz için teşekkür ederim..elinize yüreğinize sağlık..
absalom dedi ki…
pabuççç :))
üzülme yahu seni üzmek için yazmadım onu ben.
seni üzmek istemem.
severim seni bilirsin.

kişilere tahammülün yok demedim ben zaten.
karşı fikirlere tahammülün yok demek istedim aslında.
bu da geçmişten gelen bi algıdır bende.
bazı konularda kestirip atıyosun çünkü.
doğru bildiğin şeyden farklı birşeyler duymak hoşuna gitmiyor.

o zamanda ben sana yorum yapıp yapmamakta tereddüte düşüyorum.
gerek yok şimdi tartışmaya moduna giriyorum.

daha iyi anlatabildim galiba ;)
Pabuc dedi ki…
/absalom,
hayırlı Cumalar :)
Ben sana kızmam korkma benden ..istediğin gibi yorum yapabilirsin..Dinime ve bayrağıma dair olur olmaz konuşulmadığı sürece hım bir de şahsımla ilgili yorumlar yapılmadığı sürece tüm yorumlara açığımdır.

Ben burda ters evaplar veriyorsam birilerine emin ol vardır bi bildiğim yoksa emin ol herkese açığımdır ...Ateist arkadaşım da oldu benim hem de hiç kavga etmediğim ;) hoş sonunda o pes edip kaçmıştı benden ama neyse :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mektubum Var!

   Yine  yıllar  öncesine  geri   dönüp bi anımı yazacam annemin de  bu yazımı okuyacağını bile bile:) Hoş belki de bunca zaman sonra annem bile unutmuştur  bu olayı ,onun için ona da bi hatırlatma olur:))    Lise yıllarıyla ilgili bir yazım vardı hatırlayanlar olur aranızda işte yine aynı dönem içirisinde ben böyle aklım bir karış havada evden okula ,okuldan eve gidip gelirken gözüm bişey görmezken evdeki aile cemaatinden kopup aklımı fikrimi bir  kişiye odaklamışken farkedememişim hal ve hareketlerimdeki (sanırsam olumsuz) değişiklikleri...Odamdan çıkmamalar ,gizli telefonlar , herşeyin ben bilirim havaları ve beni sevenlere karşı ukala davranışlar almış başını gitmiş (hala hatırlamıyorum o derece kendimde olmama hali yani:)  her zaman derim aşk başa gelince akıl yıllık izne çıkar bu doğaldır:P) Benimle iletişim kurmaya çalışan anneme artık nasıl davrandıysam kadıncağızın demekki canına tak etmiş ki  sitem edeceğine ve didişeceğine  bana 4 sayfalık mektup yazmış ve defterimin için

Bir Bakar mısınız?

Bu bir kamuoyu yoklamasıdır ;) Blog yazılarını ara sıra ya da sürekli okuyan kaç kişi olduğunu merak ediyorum.Tamam farkındayım çok meraklıyım ama her şeyin temelinde merak yok mudur ;) Yazma konusunda kabiliyetli değilim malum ama bu yazmayı sevmememi gerektirmez dimi yani ;) Seviyorum yazmayı,okumayı uf bir de konuşmayı :) Neyse konu kim vurduya gitmesin lütfen sayfamı tıklayan herkes cevaplasın sorumu.Blog yazılarımı okuyor musunuz, okumuyorsanız blogumu neden açıyorsunuz kaardeşim? :)) 500'e yakın blogu izlemeye almışım bir o kadarı da benim blogumu izliyor görünüyor.Kaç kişinin gerçekten yazılarımı takip ettiğini merak ediyorum. . Yorum yazmadan geçmeyiniz kırılırım bilesiniz ;)

Gereksiz Bilgi ;) Bakalım Kim Ne Burcu !!!

  Tamam ya ne kızıyorsunuz bu kadar meraklıyım diye ;) Dünkü postla bi tezat oluşturmuş olabilir bu post ama merak işte..Yazacak konum kalmadığı için değil :) Sakın aklınıza öyle bişey gelmesin...Ben, herkes kendi özelliklerini (birileri uydurup yazmış) öğrensin diye böyle bişey yaptım..!! ;) Okuyun bakalım ''Aynı ben, aynı ben !'' diyecek misiniz ? :) ASLAN ERKEK:   Yufka yüreklidirler. O canı pahasına bile dişisini korur. Karizmatiktir. Kelimenin tam anlamıyla ''dişi''lerden hoşlanırlar. Aslanlar evlerine, ailelerine çok bağlı tiplerdir fakat bir gözleri de hep dışarıdadır. Eşlerinin çalışmayıp evde oturmasını isterler. Onlar sanki baba olmak için yaratılmışlardır ASLAN KADIN: Her zaman bakımlı, zarif, dikkatlidirler. Çok pratik, işlevsel bir zekaya sahiptirler. Gece hayatını severler. Yaşam zevkleri pahalı olur. Kendisine olan güveni son derece gelişmiştir. Özgürlüklerine düşkündürler. Erken çocuk sahibi olmaya pek yanaşmazlar. YENGEÇ ERKEK