Ana içeriğe atla

Size ne Yani Anlamıyorum ki!!

Bir müslümanın farz ibadetlerini yapması ve hatta görünür şekilde yapması (mesela namazı herkesin gördüğü bir yerde kılması ya da oruçlu olduğunu söylemesi...)neden insanları bu kadar rahatsız ediyor..Başkalarına zarar veriyor olsalar şikayet edin ,yorum yapın diyecem ama bir insanın farz ibadetlerini nasıl yaptığı neden bu kadar ilgilendiriyor sizleri...Size ne onunla Allah arasındaki ibadetlerden..Gösteriş mi samimi mi kişiyle Allah arasında..Rabbim razıysa size ne oluyor! Ne bu gerginlik yani..

Hayatında namaz kılmamış birilerinin çıkıp da namaz kılan birini ''vay efendim nasıl olurda gördüğümüz yerde kılar namazını '' diye kınamasını hiç mantıklı bulmuyorum..Hatta namaz kılan birinin bile bu şekilde eleştirisini mantıklı bulmuyorum..Farz ibadet bu, gizli yapacaksın diye kural mı var? Velev ki adam riya yapıyorsa sana ne zararı var ki söylenip duruyorsun !!

Riya yanlıştır hepimiz karşıyız ama bana zararı varsa tepkimi koyarım (ya da başkasına zararı varsa riyakar kişinin ) ama adam farz ibadetini benim görebileceğim yerde yapıyor ya da müslüman olduğunu belirtiyor /belli ediyor diye de eleştirmem yanii...Söylemleriyle yaptıkları çakışıyorsa ve yaptıkları İslama ve birilerine zarar veriyorsa tepkimi koyarım ama yoksa banane demeyi bilmek lazım..Herşey bizi ilgilendirmez ki, o insanın içini bilemeyiz ki eleştirelim..İstediği yerde ibadet eder kim karışır..!! Bir insan kılacak yer bulamadığı zaman bir kiliseye gidip uygun bir yerde namaz kılsa bile kimsenin bir şey demeye hakkı var mı..Ya da kabul olmayacağına dair bişey söyleyebilir miyiz..?

Bazen ''banane'' demeyi bilmek lazım...!!





Yorumlar

yazdıklarınız doğru belki de evet
lakin ben, ibadet de kabahat de gizli olmalıdır diye düşünenlerdenim
"banane" demeyi yerine göre bilmek gerek evet bu da çok doğru
mesela yazınızda belirttiğiniz duruma tepki gösterenlere de "banane" diyebilmek gibi
sevgiler...
Pabuc dedi ki…
@Aynur,
size katılmadığımı zaten yazımdan tahmin etmişsinizdir..Dinde ibadet gizli yapılacak diye bir kural var mı? Ya da Efendimiz farz ibadetleri gizli mi yapmış ?? Neye göre bu gizliliği savunuyorsunuz...Bakın olurda sadaka vermek isterseniz ya da Allah rızası için iyilik yaparsınız bunda gizlilik makbuldur ki zorunlu değildir..ama fazr ibadetler için böyle bir kural olduğunu sanmıyorum..

Sevgiler..
gizli olmalı bence diye düşünmem kural olarak gördüğümden değil elbet
bütün ibadetler Allah rızası için yapılmıyor mu zaten
ya da bütün iyilikler
madem kul ile Allah arasında bu konu
ee o zaman milletin gözüne sokar gibi ibadetini göstermek zorunda değil insan öyle değil mi
zaten öyle bir zamandayız ki oruç tutmayana da namaz kılmayana da bir garip bakılır oldu tıpkı oruç tutana da namaz kılana da bir garip bakıldığı gibi
evet o zaman ne yapmalı peki, her iki durum için de "banane, herkes kendisi bilir, kul ile Allah arasına girilmez" denilmeli sanırım
Newbahar dedi ki…
Müslümanım diye geçinen her insanın yapması gereken farz olan ibadetler var. Herkes bu ibadetleri yerine getirseydi eğer kimse kimseyi yadırgamazdı. Bende yerine getirmiyorum açıkçası.
Bir şey ne kadar çok olursa o kadar göze batmaz.
İbadetini yapan yapsın yapmayan sussun. İbadetin gizliliğinden kasıt elbette gözteriş için yapılmasını önlemek ve verilen hayır, sadaka gibi işlerin mahcubiyetini önlemek içindir.

Yoksa adam camiye gizli saklı mı gidecek:) Yahut namaz kılmak için müsait kapalı mekan yoksa temiz bir alanda kimseyi takmayıp kendi ibadetini yapacak.
Bakkaldır, esnaftır çoğu insan dükkanında yapar ibadetini.

İbadetin yobazlık, gericilik, laik düşmanı olarak gösterilmesine daha çok kızıyorum ben.
Pabuc dedi ki…
@Aynur,
bakın kendinizde demişsiniz ''kul ile Allah arasında '' diye..O zaman bize ne insanların nasıl nerede ibadet ettiğinden ??? Dnini yaşayanlara yapılan baskıların yanında dinini yaşamayanlara yapılan baskıların yanında dağ gibi olduğunu düşünüyorum...Ben kimsenin oruç tutmayana garip baktığını sanmıyroum varsa da teyzeler amcalar dedeler ninelerdir...şahsen ben oruç tutmayanları önemsemem ama oruçluların olduğu bir ortamda inadına yemek yerse insan sinir oluyor (ve yine de bişey demiyor) bunlar tartışmaya açık konular..ben yineliyorum kimin nasıl nerde ibadet edeceğine kimse karşılamaz..Riyaysada Allahla kendi arasında..
Pabuc dedi ki…
@Newbahar,
isteyen ibadet eder isteyen etmez..kimse kimseye karışamaz..karışmamalıdır..Benim anlamadığım insanlar neden görünen ibadetlerde bu kadar rahatsız oluyorlar..Neymiş riya oluyormuş ..Ya bırak Allahla arasında bişey bu riyaysa sanane...Yok yani çok mu seviyorsun o kişiyi de ''aman riyakar görünmesin '' mi sitiyorsunuz :P Tamamen merhametten mi yani eleştirleriniz..Neden banane beni ilgilendirmez istediği yerde ibadetini eder diyemiyoruz da sürekli eleştiryoruz..Neden kendimizle ilgileneceğimize başkalarının ibadetleriyle ilgileniyoruz...!!
aklıma geldi onu da ekleyeyim..Mesela ben camide ya da dışarda bir yerde uzun saçlı küpeli birini namaz kılarken gördüğümde ya da oruç tuttuğunu öğrendiğimde inanılmaz mutlu oluyorum ve bende o kişi için dua ediyorum..gizli ibadet etse haberim bile olmaz ;)
Adsız dedi ki…
görünce dua ediyorsunuz da görmeyince etmiyorsunuz öyle mi:)
madem inançlısınız e o zaman biliyorsunuzdur değil mi dua ederken gördüklerime ediyorum gibi bir telaffuzun olmaması gerektiğini
ne yaman bir çelişki ve yorumları okuyorum da hala kendi söylediğiniz şeyi yapmıyorsunuz
BANANE diyemiyorsunuz
YASEMİN...
Pabuc dedi ki…
@Adsız yasemin,
bu sonuca varmış olman enteresan..hı hı ben öyle yapıyorum..1.5 milyar müslümanı tek tek gidip görüyorum sonrada dua ediyorum..Öyle alışmışım napalım...
Adsız dedi ki…
madem böyle hem güzel hem de güncelliğini her zaman koruyan bir konuyu ele aldınız, bu tür konular her zaman tartışmaya açıktır bilirsiniz
tartışmayı bilen biriyseniz eğer her türlü yoruma da açık olmanız gerekir
sinirlenmeyiniz lütfen
herkesin düşüncesini söylemesi için değil mi bu yorum sayfaları
eğer diyorsanız ki yorum yapma kardeşim hay hay derim ben de
YASEMİN...
Adsız dedi ki…
selamun aleykum

hayirlicumalar papuc:)

bir insan bazen degil,her zaman banane demeyi bilmeli.diyeceksede icinden desin.ne kendi gunaha girsin nede baskalarini gunaha soksun.

seninde yazdigin gibi,farz ibadetleri soylemekte sakinca yokmus,dinledigim sohbetlerden ogrendim.ama nafile olunca riyaya girme ihtimali varmis.en iyisi nafile ibadetleri sakli tutmak:))

hadi bizleri gayri muslimler elestiriyor,basortumuzu,uuzun etegimizi,makyajsiz yuzumuzu,dinimizi,yasantimizida,acaba kendine musluman diyenler niye elestiriyor?niye bir sinirlari yok,hadlerini bilmiyorlar?ALLAHTAN bulsunlar ne diyeyim.

kafani yorma fazla.inan omur biter ama bu suurlarin yaptiklari bitmez.

selametle papucum
Pabuc dedi ki…
@Adsız(yasemin olsuğunu söyleyen)
tartışmaya açmak için yazmadım yazıyı...fikrim budur belirttim sadece.Yoruma açık olmasam seçeneğim vardı yapmadım bunu..Ayrıca tüm yorumları yayınlamaya bilirim bu da elimde olan bir şey..Demekki neymiş istdiğinizi yazabilsiniz karşılığında da sevimli cevaplar almaya bilirsiniz..miş..yoksa yorum serbest..
Pabuc dedi ki…
@Anlayamazsın,
sana da hayırlı Cumalar delü kardeş :)Evt banane demeli insan ..kendini ilgilendirmeyen konularda..Fazr ibadeterde gizlilik olması bana biraz ters geliyor...Tabiki istersen gizli yapabilirsin ama bazen de görünürde olmalı ki örnek teşkil edilebilsin...

Gİymeyeceksin kardeşim uzun etek ne bu sıcakta..Hem başınıda örtüyon öyle insan boğuluyo gibi oluyo size bakınca :P Bir de kapalı giyindiğiniz yetmiyor gibi dışarı kıyafetide alıyorsunuz bu sıcakta..;) Anladın sen beni , ben de seni anlıyorum :)
Adsız dedi ki…
dikkat ettim de sizinle aynı fikirde olmayınca sevimli cevaplar alınmıyormuş
ne düşünürseniz düşünün
ama ben diyorum sizin diyemediğinizi
BA NA NE :))
sevgiyle kalın
YASEMİN...
Pabuc dedi ki…
@ADsız,
dikkat ettiğinize göre bloğun tüm yazılarını okumuşsunuz hım ne hoş!! Ben her olumsuz eleştri yapana böyle değilim..Sadece samimi bulmadığım insnalara karşı böyleyim..6. his diyelim buna...selametle...
Adsız dedi ki…
yanıldınız, henüz geldim bloğunuza buna emin olun ve bu yazınızı okudum
samimi miyim değil miyim kişiye göre değişir elbet
sorun yok benim açımdan tabi ki istediğinizi düşünebilirsiniz BANANE :)
gerçek ismim Yasemin ama bir bloğum yok, gerçekten yok
ister inanın ister inanmayın
BANANE :)
sevgi dini İslamiyeti gerçekten yaşayabilmeniz dileğiyle
YASEMİN...
Pabuc dedi ki…
''Size ne'' olmasına sevindim..Selametle...
H;M dedi ki…
aslında bu durumu tartışacak ya da bu kadar zorlayacak bir sıkıntı olmamalı. Çünkü bahsedilen konuyu öncelikle kendi içerisinde tartmak lazım. Misal farz ibadetleri dediğimiz zaman, elimizde 5 tane farz var demektir islamın temel şartı olan..
Oruç yılda bir keredir zaten ve ayı bellidir. Zekat ve hacc zenginlikle alaklı olduğundan herkese farz değildir. Kelime-işehadet zaten islamın ilk şartı o kalp ile tasdik edilip dil ile ikrar olunmazssa zaten müslüman olmuyorsunuz geriye kalıyor namaz. Günde 5 defa farz olan namazın edası herkesin bulunduğu şartlara göre mekan olarak belilidir. Dışarda namazdan kasıt çok uygunsuz bir yrede olmamak kaydıyla kılınabilir, vakit az kalmıştır, yer yoktur vb. Samimi müslümanlar bu ibadeti kapalı ve sakin yerlerde yapmasının nedeni huşuyu yakalamak için olabilir. Dışarda namaz kılanlara itiraz olunuyordur, ki normaldir. Banane derken bahsedilen nokta kim ne derse desin ben istediğim gibi kılarımsa zaten buna kimsenin itirazı olamaz, lakin bu süreklilik arzeder ve bir çok konuda bananeye dönüşürse biz inananların sukuneti, samimiyeti ve sadakati zedelenir. Müslüman yeri geldiğinde ahvali ile sözü ile numune olabilmelidir, ve tartışmak, restleşmek kimseye fayda getirmez. Riya noktasına gelirsek, riya yada gösterişi düşünen bir kimsenin önüne geçmek oldukça zor, ve cezasınıda sonucunuda kendisi çekecektir.. Hülasa, ibadet farz olsun vacip olsun sünnet olsun mühim olan ibadetin hakkını vermeye çalışmak ve sabretmektir.. kolay gelsin
Pabuc dedi ki…
@karakalem,
yorum için teşekkürler..
Adsız dedi ki…
Gül
Insan nerde olursa olsun farz namazini kacirmamalidir. Namazin guzelligi bu, vaktinde kilmak, tabi galiba bunu namaz kilmayanlar anlamaz kilan birini goruncede gosteris yaptigini saniyorlar.
Birgül dedi ki…
Şeytan insanın apaçık düşmanıdır bazen bizlere sağdan yaklaşır bu da sağ hali oluyor hissettiğim kadarıyla...bak burda kılarsan gösterişe girer, riya olur gibi kalbe kötü duygular ekmesi...İbadetlerimizi aleni yapmalıyızki biz müslümanız mesajını yollayalım yoksa dinimiz saklambaç değil heleki farzlar samimiyet göstergesi olmalı... Tebrikler yazınız için..
Ramazan dedi ki…
Güzel ve bol tartışmalı bir konu ibadet gizlimi olmalı güzel bir hatıram var eski çalıştıgım işyerinde patronumuz namaz kılmamıza izin verir namaz vakitlerinde işyerindeki mescidimizde çalışanların namaz kılmasını ısrarla isterdi.Bir arkadaşım buna tepki göstermişti demiştiki "Ben şimdi patron namaz kılan biri burda namaz kılarsam ona gösteriz yapmış olurum yalakalık yapmış olurum o istiyor diye namaz kılmam"demişti.Kendisine dedimki namaz Allahın emri namaz kılmamızı isteyen patron degil Allah istiyor patron bu ibadeti yapmamızı teşvik ediyor dedim ve ekledim sana patron karda kışta dışarı çıkıp şu işi yapmanı istese itiraz edermisin etmezsin gider yaparsın bu yalakalıkmı oluyor be mübarek Allah namaz kılın diyor ve patronun bu ibadeti yapabilmen için sıcacık tertemiz bir mescit imkanı vermiş kılabilirsin diyor verdigi dünyalık işi itiraz etmeden karda olsa yagmurda yagsa yapıyorsunda Allahın emrettigi ibadete hangi cesaretle bahaneler üretisiyorsun.Arkadaş sustu haklısın dedi sadece.Ibadetin gizlisi olmaz hepsi bahane ve kılıf uydurmak yapmamak için.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mektubum Var!

   Yine  yıllar  öncesine  geri   dönüp bi anımı yazacam annemin de  bu yazımı okuyacağını bile bile:) Hoş belki de bunca zaman sonra annem bile unutmuştur  bu olayı ,onun için ona da bi hatırlatma olur:))    Lise yıllarıyla ilgili bir yazım vardı hatırlayanlar olur aranızda işte yine aynı dönem içirisinde ben böyle aklım bir karış havada evden okula ,okuldan eve gidip gelirken gözüm bişey görmezken evdeki aile cemaatinden kopup aklımı fikrimi bir  kişiye odaklamışken farkedememişim hal ve hareketlerimdeki (sanırsam olumsuz) değişiklikleri...Odamdan çıkmamalar ,gizli telefonlar , herşeyin ben bilirim havaları ve beni sevenlere karşı ukala davranışlar almış başını gitmiş (hala hatırlamıyorum o derece kendimde olmama hali yani:)  her zaman derim aşk başa gelince akıl yıllık izne çıkar bu doğaldır:P) Benimle iletişim kurmaya çalışan anneme artık nasıl davrandıysam kadıncağızın demekki canına tak etmiş ki  sitem edeceğine ve didişeceğine  bana 4 sayfalık mektup yazmış ve defterimin için

Bir Bakar mısınız?

Bu bir kamuoyu yoklamasıdır ;) Blog yazılarını ara sıra ya da sürekli okuyan kaç kişi olduğunu merak ediyorum.Tamam farkındayım çok meraklıyım ama her şeyin temelinde merak yok mudur ;) Yazma konusunda kabiliyetli değilim malum ama bu yazmayı sevmememi gerektirmez dimi yani ;) Seviyorum yazmayı,okumayı uf bir de konuşmayı :) Neyse konu kim vurduya gitmesin lütfen sayfamı tıklayan herkes cevaplasın sorumu.Blog yazılarımı okuyor musunuz, okumuyorsanız blogumu neden açıyorsunuz kaardeşim? :)) 500'e yakın blogu izlemeye almışım bir o kadarı da benim blogumu izliyor görünüyor.Kaç kişinin gerçekten yazılarımı takip ettiğini merak ediyorum. . Yorum yazmadan geçmeyiniz kırılırım bilesiniz ;)

Gereksiz Bilgi ;) Bakalım Kim Ne Burcu !!!

  Tamam ya ne kızıyorsunuz bu kadar meraklıyım diye ;) Dünkü postla bi tezat oluşturmuş olabilir bu post ama merak işte..Yazacak konum kalmadığı için değil :) Sakın aklınıza öyle bişey gelmesin...Ben, herkes kendi özelliklerini (birileri uydurup yazmış) öğrensin diye böyle bişey yaptım..!! ;) Okuyun bakalım ''Aynı ben, aynı ben !'' diyecek misiniz ? :) ASLAN ERKEK:   Yufka yüreklidirler. O canı pahasına bile dişisini korur. Karizmatiktir. Kelimenin tam anlamıyla ''dişi''lerden hoşlanırlar. Aslanlar evlerine, ailelerine çok bağlı tiplerdir fakat bir gözleri de hep dışarıdadır. Eşlerinin çalışmayıp evde oturmasını isterler. Onlar sanki baba olmak için yaratılmışlardır ASLAN KADIN: Her zaman bakımlı, zarif, dikkatlidirler. Çok pratik, işlevsel bir zekaya sahiptirler. Gece hayatını severler. Yaşam zevkleri pahalı olur. Kendisine olan güveni son derece gelişmiştir. Özgürlüklerine düşkündürler. Erken çocuk sahibi olmaya pek yanaşmazlar. YENGEÇ ERKEK