Ana içeriğe atla

Allah Onlardan razı olsun...


Hz.Ebu Bekir-Hz.Ömer bn Hattap-Hz.Osman bn Affan-Hz.Ali
Said bn Zeyd,Talha bn Ubeydullah,Zubeyr bn Avvam,Ubeyde bn El Cerrah,Abdurrahman bn Avf

“Ebu Bekir cennettedir, Ömer cennettedir, Osman cennettedir, Ali cennettedir, Talha cennettedir, Zübeyr cennettedir, Abdurrahman bin Avf cennettedir, Sa’d bin Ebi Vakkas cennettedir, Said bin Zeyd cennettedir ve Ebu Ubeydetu’bnu’l-Cerrah cennettedir.”
Tirmizi: 3992-3994, İbni Mace: 133

Hz.Ebu Bekir sırf Müslüman oldukları için işkence gören 6 yahut 7 köleyi satın alarak hürriyetlerine kavuşturmuştur ki, Bilal (Radiyallahu Anh) onlardan biridir. Hakkında birçok Kur’an ayeti inmiştir. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ona:
“Sen Allah’ın cehennemden âzâtlısısın” buyurmasından sonra âzâtlı manasına ‘Atîk’ adını aldı.
Tirmizi: 3922, Bezzâr Keşfu’l-Estar: 3/163


Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tarafından hak ile batılı birbirinden ayırt eden manasına gelen ‘Fâruk’ lakabı ile lakaplandırıldı. Ömer (Radiyallahu Anh)’ın hak dini seçmesiyle Müslümanların sayısı 40’ı buldu ve o gün Müslümanlar dışarı çıkarak İslâmiyetlerini ilan ettiler. İbni Mes’ud (Radiyallahu Anh):
“Ömer Müslüman olduğundan beri hep izzetli olmuşuzdur” denmektedir.Buhari: 3615

Osman (Radiyallahu Anh) hayâsıyla nam yapmıştı. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir gün Aişe (Radiyallahu Anha) validemizin evinde iki baldırını açmış uzanır olduğu hâlde yanına önce Ebu Bekir (Radiyallahu Anh), biraz sonra da Ömer (Radiyallahu Anh) gelmiş, onların gelişi sebebiyle hâlinde bir değişiklik yapmamıştı.
Ancak Osman (Radiyallahu Anh) yanına girmek için izin istediğinde hemen doğrulup baldırını örtmüş ve onu karşılamıştı. Buna hayret eden Aişe (Radiyallahu Anha) misafirler çıktıktan sonra bunun sebebini sorunca Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−“Kendisinden meleklerin bile hayâ ettiği kimseden ben hayâ etmeyeyim mi?” diye cevap vermiştir
Müslim: 2401/26, Ahmed 1/74


Ali’yi ancak mü’min sever ve ona ancak münafık buğzeder.”
Tirmizi: 3981, İbni Mace: 114


Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) uhud savaşında:
Talha (cenneti) vacip kıldı” buyurmuştur.
Tirmizi: 3983, Ahmed: 1/165
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun için:
“Herkim yeryüzünde yürüyen bir şehide bakmaktan haz duyarsa Talha’ya baksın” buyurmuş ve Ahzâb sûresi 23. ayetteki ahdini yerine getirenlerin kim olduğu sorusuna:
“Talha bin Ubeydullah onlardandır” buyurarak onu taltif etmiştir.
Tirmizi: 3984-3987, İbni Mace: 125-126



−“Her Nebi’nin bir havârîsi (yardımcısı) vardır. Benim havârîm de Zübeyr’dir” buyurmuştur.
Buhari: 3480, Müslim: 2415/48


Ashâbı Kiram içinde cennetle müjdelenen on kişiden biri olan Abdurrahman (Radiyallahu Anh), Ömer (Radiyallahu Anh) tarafından kendisinden sonraki halifeyi tayin etmeleri için oluşturulan altı güzide sahâbîden birisidir.
Buhari: 3460, Müslim: 567/78


Sa’d (Radiyallahu Anh) Müslüman olunca annesi, dininden dönmedikçe onunla konuşmayacağına, yemeyeceğine ve içmeyeceğine yemin etti. Bu hâlde üç gün geçince açlıktan bayıldı. Böyle olunca Umare isimli oğlu annesine su içirdi. Müteakiben annesi Sa’d’a beddua etmeye başladı. Bunun üzerine Allah (Azze ve Celle):
“Biz insana, ana babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Eğer onlar seni hakkında bilgin olmayan bir şeyi bana ortak koşman için zorlarlarsa onlara itaat etme. Onlarla dünyada iyi geçin…” Lokman: 14-15. mealindeki ayetleri inzal etti.
Müslim: 2412/43


Cennetle müjdelenenlerden olan Ebu Ubeyde (Radiyallahu Anh) kahramanlığı ve komutanlığı ile tanındığı kadar Emîn’ül-Ümme Ümmetin Emîni lakabıyla da meşhur olmuştur. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun için:
“Her ümmetin güvendiği emîn bir kimsesi vardır. Ey ümmet! Bizim emînimiz de hassaten Ebu Ubeydetü’bnü’l-Cerrah’tır” buyurmuştur.
Buhari: 3524, Müslim: 2419/53



Aşere-i Mübeşşere’den olan Said bin Zeyd (Radiyallahu Anh) Medine’ye hicret edenlerdendir. Bedir Savaşı esnasında Talha (Radiyallahu Anh) ile Ebu Süfyan komutasındaki ticaret kervanını gözetlemekle görevli olduğu için bu savaşa katılamamış, ancak Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tarafından savaşa katılmış gibi ganimetten hisselendirilmiştir.
Tabakât: 3/382-383

Yorumlar

zeynepin sesi dedi ki…
çok güzel bi blogmuş..nie daha önce görmedim ki :(
Pabuc dedi ki…
@zeynepim sesi ,çok teşekkür ederim..hoşgelmişsiniz..
Davudi dedi ki…
Müslümanım dediği halde aşere-i mübeşşereyi bilmeyen ama tuttuğu takımın ilk 18 ini bir çırpıda sayabilen nesillerin olduğu günümüzde böyle yazılar görmek beni duygulandırıyor. Sağol D.B.P sevgiler, saygılar...
Pabuc dedi ki…
müslüman olduğu halde ;kuranın bazı ayetleri kurandan çıkarılsın diyenler,müslüman olduğu halde başörtüsü saçmalık diyenler,mslüman olduğu halde hadisler saçma diyenler...v.b insanların olduğu bir devirde yaşıyoruz...Onun için Aşerei mübeşşereyi bilmemek gayet doğal karşılanmalı:)Ama en azından onların kim olduklarını okusak da isimlerine karşı göz alışkanlığımız olsa ne güzel...Sen de sağol @Davudi...Sevgiyle kal...
Unknown dedi ki…
hoca arada böyle hizmetler sunman ne güzel
diyorum ki
gell gelll blogcu gelll ne ararsan bu blogda dolaşma boşuna orda burda:))
Pabuc dedi ki…
@bahar gelsin,bundan önceki yazılarımı dikkatli takip edenler benim bu gibi yazılarımı ilk defa yazmadığımı bilirler...ki bloğumda aynı benim gibi hertelden çalıyo:) Ama aslımı şaşmam ne kadar espiri olsa da...Sevgiler...
Quaresma7 dedi ki…
Hz. Sa'd deyince bloglar, sayfalar, klavyeler, parmaklar yetersiz kalıyor. Üsdül-Ğabe'de Sa'd'ın annesine "Senin bin tane canın olsa ve bunları bir bir versen, ben yine de dinimden dönmeyeceğim" dediği söylenir...

Aşere-i Mübeşşere İslam'ın ve imanın çıtasını o kadar yukarı çekmişki, attığımız adımda utandırıyoruz onları. Onlar Peygamberin ashabı olmayı hak etmişler, inşallah biz de hadisteki müjedeye kavuşup Peygamberin kardeşleri olmayı hak ederiz.

Vesselam
Pabuc dedi ki…
aminn...
Ayrıca yorumunu görmek güzel
şirinem dedi ki…
paylaştığın tüm bu güzellikler için teşekkürler unutulan bazı şeyleri arada hatırlatmakta yarar vardır canım sağolasın

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mektubum Var!

   Yine  yıllar  öncesine  geri   dönüp bi anımı yazacam annemin de  bu yazımı okuyacağını bile bile:) Hoş belki de bunca zaman sonra annem bile unutmuştur  bu olayı ,onun için ona da bi hatırlatma olur:))    Lise yıllarıyla ilgili bir yazım vardı hatırlayanlar olur aranızda işte yine aynı dönem içirisinde ben böyle aklım bir karış havada evden okula ,okuldan eve gidip gelirken gözüm bişey görmezken evdeki aile cemaatinden kopup aklımı fikrimi bir  kişiye odaklamışken farkedememişim hal ve hareketlerimdeki (sanırsam olumsuz) değişiklikleri...Odamdan çıkmamalar ,gizli telefonlar , herşeyin ben bilirim havaları ve beni sevenlere karşı ukala davranışlar almış başını gitmiş (hala hatırlamıyorum o derece kendimde olmama hali yani:)  her zaman derim aşk başa gelince akıl yıllık izne çıkar bu doğaldır:P) Benimle iletişim kurmaya çalışan anneme artık nasıl davrandıysam kadıncağızın demekki canına tak etmiş ki  sitem edeceğine ve didişeceğine  bana 4 sayfalık mektup yazmış ve defterimin için

Bir Bakar mısınız?

Bu bir kamuoyu yoklamasıdır ;) Blog yazılarını ara sıra ya da sürekli okuyan kaç kişi olduğunu merak ediyorum.Tamam farkındayım çok meraklıyım ama her şeyin temelinde merak yok mudur ;) Yazma konusunda kabiliyetli değilim malum ama bu yazmayı sevmememi gerektirmez dimi yani ;) Seviyorum yazmayı,okumayı uf bir de konuşmayı :) Neyse konu kim vurduya gitmesin lütfen sayfamı tıklayan herkes cevaplasın sorumu.Blog yazılarımı okuyor musunuz, okumuyorsanız blogumu neden açıyorsunuz kaardeşim? :)) 500'e yakın blogu izlemeye almışım bir o kadarı da benim blogumu izliyor görünüyor.Kaç kişinin gerçekten yazılarımı takip ettiğini merak ediyorum. . Yorum yazmadan geçmeyiniz kırılırım bilesiniz ;)

Gereksiz Bilgi ;) Bakalım Kim Ne Burcu !!!

  Tamam ya ne kızıyorsunuz bu kadar meraklıyım diye ;) Dünkü postla bi tezat oluşturmuş olabilir bu post ama merak işte..Yazacak konum kalmadığı için değil :) Sakın aklınıza öyle bişey gelmesin...Ben, herkes kendi özelliklerini (birileri uydurup yazmış) öğrensin diye böyle bişey yaptım..!! ;) Okuyun bakalım ''Aynı ben, aynı ben !'' diyecek misiniz ? :) ASLAN ERKEK:   Yufka yüreklidirler. O canı pahasına bile dişisini korur. Karizmatiktir. Kelimenin tam anlamıyla ''dişi''lerden hoşlanırlar. Aslanlar evlerine, ailelerine çok bağlı tiplerdir fakat bir gözleri de hep dışarıdadır. Eşlerinin çalışmayıp evde oturmasını isterler. Onlar sanki baba olmak için yaratılmışlardır ASLAN KADIN: Her zaman bakımlı, zarif, dikkatlidirler. Çok pratik, işlevsel bir zekaya sahiptirler. Gece hayatını severler. Yaşam zevkleri pahalı olur. Kendisine olan güveni son derece gelişmiştir. Özgürlüklerine düşkündürler. Erken çocuk sahibi olmaya pek yanaşmazlar. YENGEÇ ERKEK