Ana içeriğe atla

Köy Evi, Köy Gibi Olmalı !

Amcamın köyde yaptığı ev.En hoşuma giden, sonradan olma köy evi ,
Ne havuzu var ne de koruması;)

Köy hayatını bilenler bilir bilmeyenlere de ufak bir bilgi vermek istiyorum.Köy, insanların kendi hallerinde yaşadıkları yerlerdir.Buna uymayan yerler zaten ufak ufak köylükten çıkmaya başlamıştır.Modern hayatın içine balıklama dalmamış ihtiyaçlar dahilinde teknolojiyi de kullananların yaşadığı ;doğal,mütevazi insanların yaşadıkları yerlerdir köyler.Karınca kararınca yaşarlar köyde insanlar.Lüksleri yoktur en büyük lüksleri yazın çalışarak elde ettikleri ürünlerin satılmasıyla elde edilen gelirleridir belki de...En azından köyler eskiden öyleydi...Köy hayatı işte doğal yaşam şekli anlatılmaz ki yaşanır..

Benim konum aslında köy hayatı değil dikkatimi çeken bir durum olan sonradan köylere yapılan evler(!) Köyde yaşayanların çocukları/torunları ya da köyden sonradan arsa alanların sadece yazları gelmek için yaptırdıkları evler..Ben ev diyorum ama siz bunu villa,malikane şeklinde de canlandırabilirsiniz gözünüzde!... 

Köy hayatına neden özeniriz, doğallığından dolayı değil mi ? Şehir hayatından kaçmak için toprakla,yeşil ve doğayla haşır neşir olabilmek için o güzel havayı teneffüs edip o mütevazi yaşamın içinde yer alabilmek için özenmez miyiz köy hayatına! Peki böyle mütevazi bir hayatın içine neden ihtişamlı binalar dikip sonrada çekiliriz oralardan..Mütevazi yaşamın içine mütevazi boyutta evler yapmak varken nispet yapar gibi malikaneler dikmek neden isteriz ! Madem gösteriş için bile fazladan paranız var; ismi içinde ''köy''kelimesi geçen meşhur ..köy,...köy gibi yerlerde yapsanız ya  evlerinizi(!) değil mi ? Neden gelip o kendi halinde, sizin havuzunuza verdiğiniz parayı bir yıl çalışıp kazanan insanların bulunduğu köylerin orta yerine yaparsınız... İşte ben bunu hiç anlamıyorum anlayamayacağım da..

İllaki yazdıklarıma karşı gelecek kişiler çıkacaktır ama inanın anlamıyorum köy hayatını seven insanların köyle uzaktan yakından alakası olmayan evler dikmelerini köyler(in)e.Havuzlu villalar,korumalı malikaneler...Tuhaf kaçmıyor mu köyler için ,ben miyim yanlış olan?

Gerçi tabi ki beni ne ilgilendirir ama işte dikkatimi çekti yazayım dedim..Doğallığı savunup,doğallığa özeniyorsak bu lafta kalmamalı sanki!

NOT:Yoksa bir tek bizim oralarda/buralarda mı var böyle şeyler onu da bilmiyorum ki!

Yorumlar

Pabuç dedi ki…
Yeni hazırladığım ankete katılmanızı rica ediyorum arkadaşlar...
susamcorekotuFeriha dedi ki…
çok haklısın ancak benim gördüğüm köylerde aynı çelişkide
kahvetelvesi dedi ki…
Belki çok absürt olacak benim bu konuya bakış açım..Ama belli hayat standartlarına sahip insanlar, nereye ne amaçla giderlerse gitsinler, aynı konfora sahip olmak isterler.Bu açıdan onları yargılayamam. Koruma meselesini bilmem ama evler açısından bakış açım bu. Çünkü doğal ortamda, toprakla, çiçekle, böcekle iç içe olmanın yolu ille de mütevazı köy evinden geçmiyor.Ayrıca o imkanlara sahip olduğu halde....köy, ...köy'e gitmeyip, kendi topraklarına sahip çıktıkları için takdir bile edebilirim.En azından kendileriyle birlikte köylerine maddi, manevi bişeyler götürdüklerini de düşünüyorum...Haaa dersen ki üç günlük dünyada bu kadar gösterişe gerek var mı?? o konuda bak şehir demem , köy demem konfor başka gösteriş başka der, şatafattan yana olmadığımı da belirtmek isterim. Yani burda tartışılacaksa " aşırı lüks" meselesi tartışılmalı. ayrım yapmadan... Dersen ki tabiat bozuluyor, yeşillikler içinde beton yığınları hoş durmuyor. Buna da katılırım..hem de yazlık adı altında ağaç kesilerek, yeşillikler mahvedilerek dip dibe inşaa edilen siteleri de işin işine katarak.. sanırım çok muhalefet ettim, bu kadarı yeter :))
Adsız dedi ki…
O köylere sonradan yapılan evleri bizim köyde gör.Şehirden göçen , tarlası iyi mahsül bırakan hoop evi yeniliyor...:)

Yine de köy iyidir.. :)
cem dedi ki…
bu tarz evlerin bol olduğu yerlerde kendini fark ettiremiyordur belki de insanlar ama köyde biraz özenerek yapılmış bir ev onun önemsenmesine ön ayak oluyordur, kim bilir...
cem dedi ki…
ayrıca ankete katıldım ama talebiniz gerçekleştirilemiyor dedi..:) sonra denerim yine
Volkan DENİZ dedi ki…
Yarama dokundun.. Çok içimi acıtan bir konu. Çok fazla uzatmıyorm ve çok haklısın diyorum. Ama sanırım artık çok geç...

Bu arada anketine katılmıyorum çünkü gene karamsar bir anket olmuş. Çoğu olumsuz geldi. "Evet" den daha fazlasını demek isteyenler de olacaktır elbet... :)
Pabuc dedi ki…
/susamcorekotu,
doğuyu bilmiyorum (durum nasıldır) ama Batı da bu durum gittikçe yaygınlaşıyor köyler de köylükten çıkma yolunda hızla ilerliyor malesef..

/kahve telvesi,
ya ben derdimi anlatamadım ya da sen yanlış anladın bilemeyecem..Ben insanlar köylerine katkıda bulunmasın,ev yapmasın demedim (demem de) benim karşı çıktığım köylerin asıl yapılarına ters görüntüler sergilemeleri..Yok illa ki rahatımızdan taviz vermeyiz lükssüz yapamayız diyorlarsa bence topalnsınlar bir tane daha Zekeriya köy bilemedin Ahmet Efendi köy kursunlar kendi gibi zengin/elit(!) tabakanın yaşadığı bir ortam oluştursunlar..Köyde vakit geçirmek istiyorlarsa da bulundukları köyde göze batmayacak asıl görüntüsünü bozmayacak binalar yapıp 2 aylarını geçirsinler lafım yok...Diğer dediklerine katılıyorum lafım olmaz..Ayrıca benim zenginlerle de alıp veremediğim yok takmış olduğum konu paralarının gücünü sergiledikleri ortamlar !!!Saygılar..

/GÖK-TÜRK,
bir köylünün parası olunca yenileceği evle dışardan gelen bir zenginin yapacağı ev arasında da bence uçurumlar vardır..Ama keşke köyle köy gibi kalsa/kalabilse..Köy süperdir ya :)

/acıdan_geçtim_güzelleştim,
kim bilir belki de..Yok yani o evleri kullanıyor olsalar bir şey değil toplasan yılda 2 ay kullanmıyorlar..anlamış değilim bu durumu

/Volkan DENİZ,
geç mi diyorsun ,çok acı o zaman..Ben Anadoludan(Batı kesimleri dışındaki bölgeler) umitliydim böyle değildir diye ..Demek oralarda da durum aynı üzüldüm..

Evetden daha fazla söyleyecek cümlesi olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez be ! :)
eviminnuru dedi ki…
kuzu gel sen bir de izmir in köylerini gör:)))
Profösör dedi ki…
Böyle evleri önce almancılar köylere diktiler. Hem de evlerin çatıları hristiyani bir svrilitqk ve kırıklık gotik mimarisiyle. Nedense bana çok soğuk gelen evler.
Pabuc dedi ki…
/eviminnuru,
oralarda mı Zekeriyaköy'e döndü yani :)

/profösör,
Hocam,bizimkilerin de onlardan aşağı kalır yanları yok..Keşke bizim köydeki evlerin(adı ev)fotolarını çekip paylaşabilseydim..Köyleri köy halleirle bıraksalar keşke..
kahvetelvesi dedi ki…
Sevgili Pabuç'um, ilk gözağrım :)) Köy deyince aklıma , çocukluğumda yaz tatillerimde gittiğim köyüm gelir. ninemin her sabah ocak yakarak, sac üstünde yaptığı sıcacık ekmeğin kokusu, sabah tazecik sağılan süt, kendi elleriyle yaptıkları tereyağı, bahçeden getirilen yumurta...... bu örnekleri çoğaltabilirim. Şimdi köyümde ekmek bakkaldan alınıyor, süt sağılır sağılmaz toptan süt fabrikalarına satılıyor..eskisi gibi yoğurt, tereyağı yapan yok, kışın tarla bahçe işi olmadığında halı dokuyan da yok.Bizim köyümüzde artık ünv. okumayan genç sayısı sanırım %50 den az....Bu nedenle köyün eski dokusu, korunacak değerleri kalmadı ki...Ben batıda olduğum için böyle gözlemliyorum, belki başka yerlerde başkadır köy havası bilemem. Yani bana göre köyde öyle evlerin olmasının da bir mahsuru yok.Hatta mümkünse herkesin evi olsun. Villa tarzı demiyorum tabi ki, lükse, ihtişama karşı olduğumu ilk yorumumda da söyledim.Bir köy evinde kışın 1 hafta yaşayın, bakın bakalım ne zor şartlarda yaşıyor o insanlar.Köyün havasını, yaşantısını koruyalım derseniz , el atılması gereken konular başka diyorum. :)
ankete katıldım "bayılıyorum bu bloga" şıkkı olmadığı için mecburen " evet" i işaretledim :))
Pabuc dedi ki…
Ben bir köy evinde büyüdüm (çok şükür) gerçi bizim evimizinde o ilk halinden eser yok ama bir farkla bizim köy de artık köy gibi değil..Köy olarak kalan yerlere girmesinler bari parasını alıp arsa arayanlar ! Tabiki köydekilerde rahat yaşasın da onlar öyle yaşarken birileri de gelip onlara tepeden bakmasın...Ne kadar geç tüketirsek güzelliklerimizi o kardır..Güzel ev yapsınlar tabi ama lütfen abartmasınlar (ah keşke fotoda koyabilseydim post a)

Yorumların için teşekkür ederim...
sessizgemi dedi ki…
Büyükannemlerin köyü benim masal ülkemdir :) Evlerin hepsi ceviz ve elma ağaçlarının arasındadır. Büyükannemin evine girmek için bir merdivenle balkona çıkarsınız orası evin salonudur sağ tarafta yatak odaları vardır sol tarafta mutfak, böyle küçük ama güzel bir evleri vardır. Balkon kocamandır ve karşıdaki dağların manzarası eşsizdir :) Balkonun diğer tarafındaki merdivenden de gizli bahçeye inilir. Bahçede beş metrede bir gözün görebildiği yere kadar armut ağaçları vardır ve biraz yürüyüp sağa doğru devam ettiğinizde önce erik ağaçları sonra da bir mısır tarlası karşılar sizi.. Bildiğin köydür işte, sakin ve sessiz.. Yeşilliğin ortasında bir masal ülkesi gibi :) Ayrıca ne koruması vardır ne alarm sistemi :D Küçücük bir bekçi köpeği vardır onu da neden beslediklerini bilmezler sadece tavuklara gözkulak olur zavallım :)

Ben de bu güzelliği ve sakinliği bozanları anlayamıyorum. Hayır istediğiniz başka bir şeyse orada ne işiniz var ki...
Pabuc dedi ki…
/sessizgemi,
harika betimlemeler harika bir anlatım gözümde canlandı köy evi :)Anlatmaya çalıştığım buydu işte bu tarz evlerin ve bu tarz insanların yaşadığı yerde villa ya da malikane yapmanın mantığı nedir...

Sağolasın..
hoşaf dedi ki…
basit mütevazi evlerde sabun kokulu yer yataklarında yatmanın keyfini bilmeyen insanlar olduğu müddetçe villa gibi evler her yeri işgal edecek kendi kent hayatlarını başkalarının gözüne soka soka yaşamaya çalışacaklardır.ben tekrar geldim buralara:))
Pabuc dedi ki…
#hoşaf,
Hoşgelmişsin..

Varlık içinde varlığın kıymeti ne kadar bilinebilir ki ! Herkes istediği gibi istediği yerde yaşasın ama kimsenin gözüne sokar gibi olmasın bu durum başka ihsan istemem :)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mektubum Var!

   Yine  yıllar  öncesine  geri   dönüp bi anımı yazacam annemin de  bu yazımı okuyacağını bile bile:) Hoş belki de bunca zaman sonra annem bile unutmuştur  bu olayı ,onun için ona da bi hatırlatma olur:))    Lise yıllarıyla ilgili bir yazım vardı hatırlayanlar olur aranızda işte yine aynı dönem içirisinde ben böyle aklım bir karış havada evden okula ,okuldan eve gidip gelirken gözüm bişey görmezken evdeki aile cemaatinden kopup aklımı fikrimi bir  kişiye odaklamışken farkedememişim hal ve hareketlerimdeki (sanırsam olumsuz) değişiklikleri...Odamdan çıkmamalar ,gizli telefonlar , herşeyin ben bilirim havaları ve beni sevenlere karşı ukala davranışlar almış başını gitmiş (hala hatırlamıyorum o derece kendimde olmama hali yani:)  her zaman derim aşk başa gelince akıl yıllık izne çıkar bu doğaldır:P) Benimle iletişim kurmaya çalışan anneme artık nasıl davrandıysam kadıncağızın demekki canına tak etmiş ki  sitem edeceğine ve didişeceğine  bana 4 sayfalık mektup yazmış ve defterimin için

Bir Bakar mısınız?

Bu bir kamuoyu yoklamasıdır ;) Blog yazılarını ara sıra ya da sürekli okuyan kaç kişi olduğunu merak ediyorum.Tamam farkındayım çok meraklıyım ama her şeyin temelinde merak yok mudur ;) Yazma konusunda kabiliyetli değilim malum ama bu yazmayı sevmememi gerektirmez dimi yani ;) Seviyorum yazmayı,okumayı uf bir de konuşmayı :) Neyse konu kim vurduya gitmesin lütfen sayfamı tıklayan herkes cevaplasın sorumu.Blog yazılarımı okuyor musunuz, okumuyorsanız blogumu neden açıyorsunuz kaardeşim? :)) 500'e yakın blogu izlemeye almışım bir o kadarı da benim blogumu izliyor görünüyor.Kaç kişinin gerçekten yazılarımı takip ettiğini merak ediyorum. . Yorum yazmadan geçmeyiniz kırılırım bilesiniz ;)

Gereksiz Bilgi ;) Bakalım Kim Ne Burcu !!!

  Tamam ya ne kızıyorsunuz bu kadar meraklıyım diye ;) Dünkü postla bi tezat oluşturmuş olabilir bu post ama merak işte..Yazacak konum kalmadığı için değil :) Sakın aklınıza öyle bişey gelmesin...Ben, herkes kendi özelliklerini (birileri uydurup yazmış) öğrensin diye böyle bişey yaptım..!! ;) Okuyun bakalım ''Aynı ben, aynı ben !'' diyecek misiniz ? :) ASLAN ERKEK:   Yufka yüreklidirler. O canı pahasına bile dişisini korur. Karizmatiktir. Kelimenin tam anlamıyla ''dişi''lerden hoşlanırlar. Aslanlar evlerine, ailelerine çok bağlı tiplerdir fakat bir gözleri de hep dışarıdadır. Eşlerinin çalışmayıp evde oturmasını isterler. Onlar sanki baba olmak için yaratılmışlardır ASLAN KADIN: Her zaman bakımlı, zarif, dikkatlidirler. Çok pratik, işlevsel bir zekaya sahiptirler. Gece hayatını severler. Yaşam zevkleri pahalı olur. Kendisine olan güveni son derece gelişmiştir. Özgürlüklerine düşkündürler. Erken çocuk sahibi olmaya pek yanaşmazlar. YENGEÇ ERKEK