Ana içeriğe atla

BAHÇE


  Zengin bir iş adamının bahçesinde, yanyana dikilen iki limon ağacı vardı. Mayıs ayı sonlarında açan limon çiçekleri, bütün bahçenin havasını bir anda değiştirir ve apartmanlara hapsedilmiş insanlara baharın geldiğini müjdelerdi. Ancak limon ağaçlarından biri, diğerinden cılız ve şekilsizdi. Bu yüzden büyük ağaç her fırsatta onu küçümser ve tepeden bakardı. Ev sahibi de küçük boylu limon ağacından ümit kesmiş görünüyordu. Ona göre ağaç, bu gidişle kuruyup ölecekti. Bu yüzden de onu fazla sulamaz ve bakımını yapmayı pek istemezdi.
  Günün birinde esen sert bir poyraz, karlı dağların yamaçlarındaki bir grup çiçek tohumunu iş adamının bahçesine uçurdu. Fakat bahçenin her tarafı parsellenmiş, sadece limon ağaçlarının altında yer kalmıştı. Bir an önce filizlenmek zorunda olan tohumlar, limon ağaçlarının yanına gelerek onların altında yeşermek için izin istedi.
Büyük ağaç, iyice kasılarak:
—Böyle bir şey asla mümkün olamaz, diye atıldı. Bizler kuru kalmayı pek sevmeyiz. Eğer dibimde çoğalırsanız, suyu emip beni kurutursunuz.
Aslında büyük ağacın çekindiği başka bir şey daha vardı. Çiçekler rengarenk açtıklarında, limon ağacının sarıya çalan beyaz çiçekleri sönük kalacak ve bahçe sahibinin gözündeki değeri azalabilecekti. Oysa ki ağacın, kendinden güzel olanlara hiç mi hiç tahammülü yoktu.
  Küçük ağaç, uzun boylu arkadaşının tohumlara verdiği cevabı beğenmemişti. Çünkü o, kendisine hayat verenin, o hayat için gerekli olan suyu da vereceğini çok iyi biliyordu. Bu yüzden, aklına bile gelmiyordu susuzluk.
Tohumların teklifini kabul ederken:
—Sizlerle birlikte olmak, bana mutluluk verir, dedi. Böylelikle yalnızlık da çekmeyiz.
Büyük ağaç bu işten hoşlanmamıştı. Fakat küçük olanı:
—Güzel yaratılanlardan kimseye zarar gelmez, diye tekrarlıyordu. Güzellerden güzellikler doğar sadece.
 Küçük limon ağacı altında filizlenen tohumlar, bir kaç hafta içinde cennet çiçekleri gibi açıp bütün bahçenin göz bebeği haline geldi. Bu arada ağaç, elinden geldiği kadar kendilerine yardımcı olmaya çalışıyor ve çiçeklerin sevdiği yarı güneşli ortamı sağlamak için, eski yapraklarını döküyordu.
Çiçekler, kısa bir süre sonra mis gibi kokular yaymaya başladı. Bahçe sahibi, o ana kadar hiç duymadığı bu kokunun nereden geldiğini araştırdığında, davetsiz misafirleri bularak hayrete düştü. Adam, ancak rüyalarında görebildiği bu çiçeklerin güzelliğini devam ettirebilmek için sabahları artık daha erken kalkıyor ve onları en kaliteli gübrelerle besleyip bol bol suluyordu. Küçük limon ağacı, köklerinin en ince ayrıntılarına kadar ulaşan bu suları çiçeklerle birlikte içiyor ve büyük bir hızla serpilip büyüyordu.
  Çiçekleri sevgiyle kucaklayan ağaç, ertesi bahara kalmadan o civarın en büyük ağacı haline geldi ve birbirinden güzel kelebeklerin ziyaret yeri oldu. Daha sonra da kendi çiçeklerini açarak bahçenin güzelliğine güzellik kattı.
Şimdi küçük ve yalnız kalmış olan limon ağacı ise, komşusuna duyduğu kıskançlıkla için için kuruyordu.
                             Cüneyt Suavi

Yorumlar

hjhlp dedi ki…
ben de bir önceki yazında gittin sandımdı seni... hatta gitme, diye ağlak bir mesaj yazacaktım. iyi oldu bu yazıyı görmem ;)
Pabuc dedi ki…
@muhaber ,
bloggerlerden bir kaçı var ki onlar yazılarıma yorum bıraktığında bunu bi köşeye yazasım geliyo ;) onlardan biri de sizsiniz :)) diğer 2 si de kendilerini bilir heralde...

TTNET gitmediği sürece Papuç da gitmez gibi gibi...
Puzzle. dedi ki…
:) aklından bile geçirme gitmeleri sakın papuç sakın,şu küçük limon agcı gibi yazdıklarınla güzellikleri vermen herşeye deger.Hımm benim tanıdıgım papuç herşeyin altından kalkabilecek güçtedir.
Pabuc dedi ki…
@PUZZLE,
Sen mi diyorsun bana ''gitmeleri aklından bile geçirme'' diyen ;)
sen kafana esince gidiyon ya biz bişey diyozmu ;) :P

..ve teşekkürler beni güçlü sandığın için ...
Pabuc dedi ki…
Yayınlanmasın diye yorum gönderen sevgili okuyucu :)

Sorunuza cevap veremiyecem :P özr diliyorumm efenim :))
absalom dedi ki…
"...limon ağaçlarından biri, diğerinden cılız ve şekilsizdi. "

ana fikir,
cılız ve şekilsiz olunuz.
büyümeye gayret etmeyiniz.
iki çiçek gelir.
olay biter...
sizi ihya eder.
mevzuu çiçeklerdedir.

ama ben böle anlıyorum pabuç napıyim.
ayrıca seni çiçeklerden biri gibi görüyorum :)

napıyim.
Dalgaları Aşmak dedi ki…
Hayat aslında paylaşmak üzerine temellenmiştir.Paydada ortaklık olunca ne de kolay, ne de güzeldir.

"yalnızız desek de inadına
hamurumuzda var paylaşmak"

Sevgiyle...
Pabuc dedi ki…
@absalom,
olaya tamamen farklı yönden bakmana şaşırmadım ;) fakat bakış açında doğru olabilir ya hu...Seninde bakışın güzel ama biz yine de hikayenin vermeye çalıştığı anafikri alalım...Hani iyi olmakta mütevazi olmakta yarar var ,bunun mükafatlarını dünyada da alabilirsiniz gibi yani ;)

..ve gerçek bile olmasa tşk ederim çiçek için ;)
Pabuc dedi ki…
@Dalgaları Aşmak,
çok doğru söylüyorsun da
aynı paydada buluşulabileceğimiz kişileri bulmak bi hayli zor...o zaman paydaya yakın olanlarla idare ediyoruz ;)

Yorum için tşk ederim ...
ramazan dedi ki…
Ufku geniş olanları severim.
Dünyada herkes için yer var.
Güzel bir öykü.
mit dedi ki…
Çok güzel bir öykü arkadaşım, çok teşekkürler bizlerle paylaştığın ve bize okuma fırsatı verdiğin için
Pabuc dedi ki…
@mit, okuduğun için asıl ben teşekkür ederim...
Pabuc dedi ki…
@ramazan ,
hocam okuduğunuz ve yorum yazdığınız için de ben teşekür ederim efendim :)
Sevgiler saygılar...
bilge dedi ki…
mütevazilik bir erdemdir .bu öyküde çok güzel anlatılmış sevgi ve dostlukla...
Adsız dedi ki…
Güzel hikaye, teşekkürler...
Adsız dedi ki…
Güzel hikaye, teşekkürler...
Pabuc dedi ki…
@ruhumunheykeli,
ben sana demiştim dimi yorumların çift çift geliyo diye :)
đerkenαя dedi ki…
Esselamü aleyküm..
Papuç, çok güzel ve anlamıydı.
Emeğine sağlık :)
Baki sevgi ve saygılarımla..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mektubum Var!

   Yine  yıllar  öncesine  geri   dönüp bi anımı yazacam annemin de  bu yazımı okuyacağını bile bile:) Hoş belki de bunca zaman sonra annem bile unutmuştur  bu olayı ,onun için ona da bi hatırlatma olur:))    Lise yıllarıyla ilgili bir yazım vardı hatırlayanlar olur aranızda işte yine aynı dönem içirisinde ben böyle aklım bir karış havada evden okula ,okuldan eve gidip gelirken gözüm bişey görmezken evdeki aile cemaatinden kopup aklımı fikrimi bir  kişiye odaklamışken farkedememişim hal ve hareketlerimdeki (sanırsam olumsuz) değişiklikleri...Odamdan çıkmamalar ,gizli telefonlar , herşeyin ben bilirim havaları ve beni sevenlere karşı ukala davranışlar almış başını gitmiş (hala hatırlamıyorum o derece kendimde olmama hali yani:)  her zaman derim aşk başa gelince akıl yıllık izne çıkar bu doğaldır:P) Benimle iletişim kurmaya çalışan anneme artık nasıl davrandıysam kadıncağızın demekki canına tak etmiş ki  sitem edeceğine ve didişeceğine  bana 4 sayfalık mektup yazmış ve defterimin için

Bir Bakar mısınız?

Bu bir kamuoyu yoklamasıdır ;) Blog yazılarını ara sıra ya da sürekli okuyan kaç kişi olduğunu merak ediyorum.Tamam farkındayım çok meraklıyım ama her şeyin temelinde merak yok mudur ;) Yazma konusunda kabiliyetli değilim malum ama bu yazmayı sevmememi gerektirmez dimi yani ;) Seviyorum yazmayı,okumayı uf bir de konuşmayı :) Neyse konu kim vurduya gitmesin lütfen sayfamı tıklayan herkes cevaplasın sorumu.Blog yazılarımı okuyor musunuz, okumuyorsanız blogumu neden açıyorsunuz kaardeşim? :)) 500'e yakın blogu izlemeye almışım bir o kadarı da benim blogumu izliyor görünüyor.Kaç kişinin gerçekten yazılarımı takip ettiğini merak ediyorum. . Yorum yazmadan geçmeyiniz kırılırım bilesiniz ;)

Gereksiz Bilgi ;) Bakalım Kim Ne Burcu !!!

  Tamam ya ne kızıyorsunuz bu kadar meraklıyım diye ;) Dünkü postla bi tezat oluşturmuş olabilir bu post ama merak işte..Yazacak konum kalmadığı için değil :) Sakın aklınıza öyle bişey gelmesin...Ben, herkes kendi özelliklerini (birileri uydurup yazmış) öğrensin diye böyle bişey yaptım..!! ;) Okuyun bakalım ''Aynı ben, aynı ben !'' diyecek misiniz ? :) ASLAN ERKEK:   Yufka yüreklidirler. O canı pahasına bile dişisini korur. Karizmatiktir. Kelimenin tam anlamıyla ''dişi''lerden hoşlanırlar. Aslanlar evlerine, ailelerine çok bağlı tiplerdir fakat bir gözleri de hep dışarıdadır. Eşlerinin çalışmayıp evde oturmasını isterler. Onlar sanki baba olmak için yaratılmışlardır ASLAN KADIN: Her zaman bakımlı, zarif, dikkatlidirler. Çok pratik, işlevsel bir zekaya sahiptirler. Gece hayatını severler. Yaşam zevkleri pahalı olur. Kendisine olan güveni son derece gelişmiştir. Özgürlüklerine düşkündürler. Erken çocuk sahibi olmaya pek yanaşmazlar. YENGEÇ ERKEK